Barion Pixel

Gombaismereti tanfolyamunk bemutatása

Gombaismereti tanfolyamunk bemutatása

2017-ben fogalmazódott meg bennem először az online gombaoktatás lehetősége, amin nem is töprengtem sokat és nekiláttam a kivitelezésének. Akkor még egy kezdetleges rendszert használtam, ami végül is jól működött, de 2021-ben modernizáltam a képzést. Így alakult ki ma Magyarország egyik legátfogóbb gombaismereti képzése, ami most, 2021-ben 322 videóleckéből áll, és és közel 400 gombafajt mutat be, de folyamatosan fejlesztem, ezért ez a szám is növekszik. Lássuk miért is olyan a különleges ez a tanfolyam lehetőség?

Azt már egy korábbi cikkben taglaltam, hogy mik a különbségek a jelenleg elérhető gombaismereti tanfolyamok között, ezért most itt, erre nem térnék ki külön. A cikket ITT olvashatod.

A tanterem bemutatását a gombafajok menüponttal kezdem

Csoportosítás

Amikor kialakítottam a képzési platformot, folyamatosan az járt a fejemben, hogy miként lehetne megoldani azt, hogy a tanulók egy gombnyomással tudják szűrni a gombafajokat, élőhely, spórapor, termőidőszak, életmódtípus szerint is. Ezt azért tartottam fontosnak, mert amikor én tanultam, (és a legtöbb helyen azóta is így van) csoportosítás szempontjából a spórapor színét kezeltük elsőszámú szempontként, ami mellett még számos más szempont szerint is lehetett volna csoportosítani, hogy tudásunk sokkal átfogóbb legyen. Ezt a hiányosságot a tantermünkben sikerült is javítanom, és ahogy azt írtam, egy gombnyomással navigálhatsz és aszerint csoportosíthatod a gombákat ahogy azt te szeretnéd.

Oktatóvideók

Az oktatóvideókat úgy állítottam össze, hogy a kiváló képminőség mellett, a lehető legtöbb részletfotót is tartalmazzák, ugyanis az apró részletek kiemelkedően fontosak a gombászás szempontjából. A videók mindig elérhetőek, akkor játszod le őket, amikor csak szeretnéd.

Gombanevek, tájékozódás

A gombanevek felsorolásában a magyar nyelvben megcserélt kereszt- és vezetéknév gyakran okoz problémát, ezért én felcseréltem őket a könnyebb navigáció érdekében, tehát ugyanúgy mint a latin elnevezések esetében a gombák nemzetségnevét helyeztem előre. Miért fontos, és hogy is fest a dolog? Pl. ha a csiperkéket nemzetségnevük alapján sorolom fel, akkor az így néz ki: csiperke erdei, csiperke nagyspórás… stb. tehát egymást követik a csiperke elnevezésű gombák. Ha mindezt magyar név szerint tenném, akkor az erdei csiperke az „E” betűnél lenne, a nagyspórás csiperke pedig az „N” betűnél. Tehát össze-vissza, és így nem tudnál megfelelően tájékozódni. Egyébként is, amikor találsz egy csiperkét, sok esetben csak azt tudod, hogy csiperke, és csak ez után kezded keresni, hogy melyik faj az.

Hasonló fajok

Egy tanfolyam esetében a hasonló fajok bemutatása a legnagyobb érték, mert ezek ismerete teszi lehetővé azt, hogy minimalizáljuk a tévedés esélyét. A hasonló fajok esetében a legtöbb esetben olyan fajokat is megemlítek, amik mikrobélyegek alapján különíthetők el az alapfajtól. Tehát a legkisebb részletre is igyekszem figyelni, hogy mindenképp ki tudd zárni a tévedés esélyét.

Gombafotók

Nagy hangsúlyt fektettem fotózás közben arra, hogy a gombák termőtesteinek minden egyes apró részletét megörökítsem. Ezek az apró részletek, hidd el, óriási segítséget fognak neked nyújtani a tanulás során.

Egyéb vidóleckék…

Szervezettan, rendszertan, élőhelyismeret, morfológia, szaporodás, gombahatározás, szabályok toxikológia

Ezek a videóleckék képezik a gombákkal való tevékenység minden alapját. Tehát átadnak minden olyan információt, ami ahhoz szükséges, hogy a gombahatározó videókat megfelelően tudd értelmezni, és terepen is a legjobbat hozd ki magadból. Ez az anyag a gomba-szakellenőr tanfolyamon is oktatott anyag, de én kicsit látványosabbá tettem annál.

Nemzetségek

Sajnos a mai napig kevesen fektetnek kellő hangsúlyt a nemzetségek felismerésére, holott a legfontosabb lenne elsőként ezeket megtanulni. Írok egy példát, hogy értsd miről is van szó. Például, ha nem ismered a döggombák nemzetségének főbb karaktereit, akkor a következő lépcsőfok, tehát a faj meghatározása sem fog menni. Értelem szerűen először egy nagyobb egységet kell ismernünk és csak utána tudjuk kisebb egységekre bontani azt. Ha a kisebb egységgel kezdünk, ami esetünkben a faj, nem lesz tudomásunk az őt körülvevő egyéb, hasonló fajokról, így a tévedés esélye nagyon magas marad.

Ezek a videók tehát a nagyobb egységeket, azaz a nemzetségeket mutatják be, amiknek ismerete elengedhetetlen, ha megfelelően szeretnénk gombát határozni.

Időtlenség

Számos írásomban  hangsúlyozom hogy mennyire fontos az időkorlátok lebontása a gombászatban, mert néhány hét, esetleg hónap alatt ezt a hatalmas tudásanyagot szinte képtelenség megjegyezni, és az ismétlés is elengedhetetlen. Tanfolyamunkat időkorlát nélkül használhatod, így nem kell azon aggódnod, hogy miként fogod megjegyezni amit tanultál, hanem egyszerűen csak kikeresed újra a tanteremben.